قراردادهای مابه التفاوت یا CFD روشی محبوب برای ترید بر روی قیمت سهام، شاخصها، کامودیتیها و بازار فارکس شده است. این قراردادها به شما امکان میدهد تا از ما به التفاوت قیمت خرید و فروش کسب سود کنید در حالی که نیازی به نگهداری دارایی پایه نداشته باشید. در ادامه هر آنچه که باید در مورد CFD و نحوه استفاده از آن بدانید، آورده شده است.
قرارداد مابه التفاوت یا CFD چیست؟
CFD نوعی ابزار مشتقه در بازارهای مالی است که به شما این امکان را میدهد که بر روی سهام، شاخصها، کامودیتیها و جفت ارزها سفتهبازی کنید. در این روش شما مالک دارایی نمیشوید اما از افزایش یا کاهش قیمت سود کسب میکنید.
CFD قراردادی است که بین یک بروکر و یک معاملهگر انجام میشود و در آن طرفین توافق میکنند که تفاوت ارزش یک اوراق بهادار را از زمان شروع معامله تا پایان معامله را بین یکدیگر مبادله کنند.
ویژگیهای CFD چیست؟
قرارداد CFD به شما این امکان را میدهد تا تنها با کسری از ارزش دارایی خود معاملات بزرگی انجام دهید. به این روش، معامله اهرمی یا معامله بر روی مارجین گفته میشود. این کار به معاملهگران اجازه میدهد تا با داشتن مقدار کمی سرمایه معاملات بزرگی باز کنند. بنابراین معاملات CFD امکان معاملات بیشتری به معاملهگران میدهد.
یکی از مزایای معاملات CFD این است که میتوانید در مورد حرکات قیمت دارایی در هر جهت حدس بزنید. یعنی شما به همان راحتی که میتوانید معاملات خرید باز کنید، میتوانید دارای را بفروشید تا از حرکت آن در جهت پایین نیز کسب سود کنید.
با این حال، باید توجه داشت که معاملات اهرمی اگرچه میتوانند سود شما را افزایش دهند اما میتوانند زیانهای بالقوه را نیز افزایش دهند.
معاملات CFD چگونه کار میکنند؟
هنگامی که یک معامله CFD باز میکنید، ابتدا مقدار دارایی که قصد خرید یا فروش آن را دارید، تعیین میکنید. سود شما بستگی به این دارد که بازار چقدر در جهت پیشبینی شما حرکت کند. با این حال، اگر بازار برخلاف پیشبینی شما حرکت کند، ممکن است دچار ضرر شوید.
اگر فکر میکنید قیمت دارایی افزایش مییابد، یک پوزیشن خرید باز میکنید. در صورتی که قیمت طبق انتظار شما افزایش یابد، سود خواهید برد. اما اگر پیشبینی شما اشتباه باشد و قیمت کاهش یابد، زیان خواهید کرد.
در صورتی که انتظار دارید قیمت دارایی کاهش یابد، یک پوزیشن فروش باز میکنید. اگر قیمت طبق پیشبینی شما کاهش یابد، سود خواهید برد. در غیر این صورت، با افزایش قیمت، زیان خواهید دید.
حساب CFD چیست؟
یک حساب CFD به شما این امکان را میدهد که با استفاده از اهرم، روی تغییرات قیمت داراییهای مختلف معامله کنید. اهرم به این معناست که شما تنها بخشی از سرمایه لازم برای انجام معامله را باید در ابتدا تأمین کنید. این مبلغ اولیه که برای شروع معامله پرداخت میکنید، “مارجین” نامیده میشود.
مارجین برای جبران زیانهای احتمالی در نظر گرفته میشود. اگر معامله با ضرر مواجه شود، باید مارجین خود را افزایش دهید. در غیر این صورت، اگر زیانها انباشته شوند و مارجین شما به سطحی برسد که بروکر آن را خطرناک بداند، ممکن است یک پیام «مارجین کال» دریافت کنید. این به این معناست که باید مبلغ جدیدی به حساب خود واریز کنید تا معاملات شما باز بماند.
قبل از اینکه بروکر به شما اجازه استفاده از معاملات اهرمی بدهد، نیاز دارد تا اطلاعاتی درباره شما جمعآوری کند. به همین دلیل، هر معاملهگر ابتدا باید یک حساب کاربری ایجاد کرده و اطلاعات هویتی خود را برای بروکر ارسال کند. بسیاری از معاملهگران قبل از شروع معاملات واقعی، ابتدا با حسابهای دمو (آزمایشی) کار میکنند.
برخی از نهادهای نظارتی (رگولاتوریها) از بروکرها میخواهند تا از مشتریان جدید یک تست “مناسب بودن” بگیرند تا مطمئن شوند که آنها ریسکهای معاملات اهرمی را به خوبی درک کردهاند. شما نیز قبل از شروع معاملات واقعی، بهتر است کاملاً با نحوه کار اهرم و مارجین آشنا شوید.
اهرم در معاملات CFD چیست؟
هنگامی که شما در حال معامله قراردادهای CFD هستید، در واقع یک معامله اهرمی را باز کردهاید. این بدان معنی است که شما تنها بخشی از مقدار معامله خود را نیاز خواهید داشت و مابقی را از بروکر خود وام میگیرید. اینکه چه مقدار از ارزش معامله شما توسط بروکر پرداخت میشود، متفاوت خواهد بود. به یاد داشته باشید که در معاملات اهرمی سود و زیان با هم افزایش مییابند.
به معاملات اهرمی، معامله برروی مارجین نیز گفته میشود. مارجین ده درصد به این معنی است که شما تنها نیاز به ۱۰ درصد از ارزش معامله خود خواهید داشت بقیه آن توسط بروکر پرداخت میشود.
به عنوان مثال میخواهید یک معامله بر روی نفت خام برنت به ارزش ۱۰۰۰ دلار باز کنید. بروکر شما به ۱۰ درصد مارجین نیاز دارد. بنابراین برای باز کردن این معامله تنها به ۱۰۰ دلار به عنوان مبلغ اولیه نیاز خواهید داشت.
اسپرد و کمیسیون
در معاملات CFD، همیشه دو قیمت به شما پیشنهاد میشود: قیمت خرید (که به آن قیمت درخواست یا Ask نیز میگویند) و قیمت فروش (که با نام قیمت پیشنهاد یا Bid شناخته میشود).
قیمت خرید همیشه بالاتر از قیمت فروش است. به تفاوت بین این دو قیمت، اسپرد گفته میشود. به عنوان مثال، فرض کنید قصد خرید طلا دارید. اگر قیمت فروش ۱۲۰۰ دلار و قیمت خرید ۱۲۰۵ دلار باشد، اسپرد معامله ۵ دلار به ازای هر اونس خواهد بود.
حالا فرض کنید که ۱۰۰ قرارداد خرید CFD روی طلا باز کردهاید. در این صورت، باید مبلغ 120,500 دلار پرداخت کنید.
اگر قیمت طبق انتظار شما افزایش یابد، سود حاصل از این معامله به شما تعلق خواهد گرفت. با این حال، توجه داشته باشید که تمامی معاملات، از جمله معاملات در فارکس، همواره با ریسک زیان همراه هستند.
سرمایهگذاری بهینه چیست؟
معاملات CFD با تسهیل ورود به بازار، باعث میشوند که قیمتها بهینهتر شوند. برخی از بروکرها به شما این امکان را میدهند که حتی با پنج دلار شروع به معامله کنید یا با ۱۰۰ دلار معاملاتی به ارزش چند هزار دلار انجام دهید.
این دسترسی آسان باعث میشود افراد بیشتری وارد بازار شوند و در نتیجه قیمتگذاری کارآمدتر و بهینهتر شود. اما با افزایش رقابت در بازار، کسب سود نیز ممکن است دشوارتر شود.
یکی از بهترین راههای افزایش سود یا حفظ سودهای بهدستآمده، کاهش هزینههای معامله است. در معاملات CFD، اصلیترین هزینه، اسپرد است؛ یعنی تفاوت بین قیمت خرید و فروش در لحظه معامله. علاوه بر اسپرد، هزینه دیگری به نام “سوآپ شبانه” وجود دارد که اگر بخواهید معامله خود را تا روز بعد باز نگه دارید، باید آن را پرداخت کنید.
✔️ بیشتر بخوانید: سوآپ چیست؟ سوآپ در فارکس چگونه محاسبه می شود
از آنجا که معاملات CFD اهرمی هستند، شما میتوانید با سرمایه کمتر پوزیشنهای بزرگتری باز کنید. اما این کار نیازمند پرداخت هزینههای بیشتری، از جمله کارمزد معامله، است.
به عنوان مثال، فرض کنید میخواهید ۱۰۰ قرارداد CFD اپل را خریداری کنید. در جدول زیر، تفاوت این معامله با خرید مستقیم سهام اپل را مشاهده میکنید:
خرید قرارداد CFD اپل | قرارداد CFD | خرید سهام |
قیمت خرید/فروش | ۱۳۵.۰۵/۱۳۵.۱۰ | ۱۳۵.۰۵/۱۳۵.۱۰ |
معامله | خرید در قیمت ۱۳۵.۱۰ | خرید در قیمت ۱۳۵.۱۰ |
حجم معامله | ۱۰۰ قرارداد | ۱۰۰ عدد سهام |
میزان سرمایه لازم | با مارجین ۲۰٪، تنها ۲۷۰۲ دلار نیاز است | برای خرید ۱۰۰ سهم به قیمت ۱۳۵.۱۰ دلار، ۱۳,۵۱۰ دلار نیاز است |
قیمت بستن معامله | فروش در قیمت ۱۵۰ دلار | فروش در قیمت ۱۵۰ دلار |
سود | ۱۴۹۰ دلار | ۱۴۹۰ دلار |
چه داراییهایی میتوانید با CFD معامله کنید؟
با استفاده از CFD، میتوانید روی داراییهای مختلفی مانند شاخصهای سهام، صندوقهای سرمایهگذاری (ETF)، کالاها (کامودیتیها)، ارزها و حتی بازارهای کوچکتر معامله کنید. تنها محدودیت در انتخاب داراییها، محدودیتهایی است که توسط بروکر شما در ارائه این داراییها اعمال میشود.
یکی از مزیتهای معاملات CFD این است که میتوانید بهراحتی وارد معاملات فروش شوید و از کاهش قیمت داراییها سود کسب کنید. اگر پیشبینی شما این است که قیمت یک دارایی افزایش مییابد، میتوانید وارد معامله خرید شوید و در صورت کاهش قیمت، وارد معامله فروش شوید.
هنگامی که یک معامله CFD را باز میکنید، باید تعداد قراردادهایی را که قصد معامله آنها را دارید، تعیین کنید. سود یا زیان شما بر اساس هر واحد تغییر قیمت (هر پیپ) و حجم معامله محاسبه میشود. به عبارتی، میزان سود و ضرر شما به تغییرات قیمتی و تعداد قراردادهای شما وابسته است.
نمونه معامله خرید CFD
فرض کنید پس از ساعتها بررسی و تحلیل، به این نتیجه میرسید که سهام اپل برای خرید مناسب است. شما تصمیم میگیرید ۱۰۰ قرارداد CFD سهام اپل را با قیمت ۱۶۰ دلار خریداری کنید. ارزش کل معامله شما ۱۶,۰۰۰ دلار خواهد بود. اگر قیمت سهام اپل به ۱۷۰ دلار برسد، شما به ازای هر سهم ۱۰ دلار سود خواهید کرد که برابر با ۱,۰۰۰ دلار است. اما اگر قیمت سهام به ۱۵۰ دلار کاهش یابد، شما به ازای هر سهم ۱۰ دلار ضرر میکنید که معادل ۱,۰۰۰ دلار زیان خواهد بود.
نمونه معامله فروش CFD
حال فرض کنید پس از افزایش قیمت سهام اپل به ۱۷۰ دلار، متوجه میشوید که تحلیل اولیه شما نادرست بوده و یک عامل مهم را در نظر نگرفتهاید. نظر شما تغییر میکند و پیشبینی میکنید که قیمت سهام کاهش خواهد یافت. بنابراین در قیمت ۱۷۰ دلار، ۱۰۰ قرارداد CFD اپل را میفروشید.
در کمال شگفتی، پیشبینی جدید شما درست از آب درمیآید و قیمت سهام اپل به ۱۶۰ دلار کاهش پیدا میکند. در نتیجه، با این فروش ۱,۰۰۰ دلار سود کسب میکنید. اما اگر قیمت برخلاف انتظار شما به ۱۸۰ دلار افزایش یابد، شما به ازای هر سهم ۱۰ دلار ضرر خواهید کرد که معادل ۱,۰۰۰ دلار زیان است.
مدت قرارداد CFD چقدر است؟
اکثر قراردادهای CFD تاریخ انقضا ندارند و میتوان آنها را به صورت نامحدود نگه داشت. تنها محدودیت برای بستن قرارداد CFD این است که حرکت قیمت برخلاف جهت معامله باشد که منجر به ضرر سنگین شود.
با این حال، اگر میخواهید معاملات CFD خود را پس از اتمام روز باز نگه دارید باید هزینه سوآپ را پرداخت کنید. این هزینه میتواند بسته به ابزاری که معامله میکنید و بروکر شما متفاوت باشد.
استراتژی های پیشرفته برای مدیریت ریسک با استفاده از CFD
معاملات CFD به دلیل پیچیدگی و ریسک بالا نیازمند استراتژیهای دقیق مدیریت ریسک هستند. ارزش معاملات میتواند به سرعت تغییر کند و در صورت حرکت بازار برخلاف پیشبینی شما، حساب معاملاتی ممکن است در عرض چند ثانیه به صفر برسد. به همین دلیل مدیریت ریسک در معاملات CFD بسیار حیاتی است.
پس از راهاندازی حساب معاملاتی، باید یک برنامه معاملاتی دقیق تدوین کنید. یکی از مهمترین بخشهای این برنامه، تدوین استراتژی مدیریت ریسک است. اگر از جمله افراد ریسکگریز هستید، باید به دنبال معاملات با نسبت ریسک به ریوارد مناسب برای خود باشید.
برای مثال، اگر هدف شما رشد آهسته و پایدار حساب است، بهتر است داراییهایی با نوسانات کمتر را انتخاب کنید. اما اگر به دنبال فرصتهای هیجانانگیز با ریسک بالا هستید، داراییهایی با نوسانات بیشتر میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند.
استفاده از حد ضرر و حد سود
یکی از بهترین ابزارهای مدیریت ریسک، استفاده از حد ضرر و حد سود است. این دو ابزار به شما کمک میکنند تا بدون درگیر شدن در احساسات، معاملات خود را مدیریت کنید. با تعیین حد ضرر، معامله در صورت رسیدن قیمت به سطح مشخصی، به طور خودکار بسته میشود و جلوی ضرر بیشتر را میگیرد. حد سود نیز به شما کمک میکند تا به محض رسیدن قیمت به سطح مورد نظرتان، معامله با سود بسته شود. با این روش، نیازی به رصد مداوم بازار نخواهید داشت.
توجه به اسلیپیج (لغزش قیمت)
باید به این نکته توجه داشته باشید که در شرایطی مانند کاهش نقدینگی یا حجم بالای سفارشات، ممکن است قیمت در زمان اجرای سفارش شما دچار لغزش (اسلیپیج) شود. این به این معناست که معامله شما ممکن است در قیمتی متفاوت از آنچه تعیین کردهاید، باز یا بسته شود.
حفاظت از بالانس منفی
برخی بروکرها، طبق مقررات رگولاتوری، موظف به ارائه حفاظت از بالانس منفی هستند. این حفاظت به شما اطمینان میدهد که اگر ضررهای شما از حد مجاز عبور کند، بروکر به شما اخطار میدهد. در این صورت، میتوانید معاملات سودده خود را ببندید تا بالانس حساب افزایش یابد. اگر اقدامی نکنید، بروکر ممکن است بر اساس شرایط خود، شروع به بستن معاملات کند.
همچنین، اگر ضررها به حدی برسد که حساب شما نزدیک به صفر شود و نتوانید پول اضافی به حساب واریز کنید، تمام معاملات شما با ضرر بسته خواهند شد.
پوشش ریسک
پوشش ریسک یکی از استراتژیهای کلیدی مدیریت ریسک است که توسط معاملهگران حرفهای به کار گرفته میشود تا زیانها را به حداقل برسانند. این تکنیک به شما امکان میدهد تا از سود یا سرمایه خود، بهویژه در زمانهای عدم اطمینان بازار، محافظت کنید. با استفاده از استراتژیهای پوشش ریسک، حتی اگر معاملات شما به ضرر بیانجامند، میتوانید زیانهای احتمالی را کنترل کنید.
برای مثال، فرض کنید سهامی را خریداری کردهاید و انتظار دارید که قیمت آن طی چند هفته آینده افزایش یابد. اما بهطور ناگهانی بازار دچار افت کوتاهمدت میشود و شما نگران کاهش ارزش پورتفوی خود هستید.
در این شرایط، میتوانید با استفاده از یک قرارداد اهرمی CFD، روی همان سهام پوزیشن فروش باز کنید. اگر قیمت برخلاف پیشبینی شما کاهش یابد، سود حاصل از معامله فروش میتواند زیان پورتفوی اصلی شما را جبران کند. از طرفی، اگر قیمت افزایش پیدا کند، ممکن است در معامله اهرمی ضرر کنید، اما سودی که از معامله سهام اصلی بهدست میآورید، این زیان را پوشش خواهد داد.
یکی از نکات حیاتی در پوشش ریسک، تعیین میزان تخصیص سرمایه به هر بخش از پورتفوی است. باید مطمئن شوید که سرمایه بهدرستی بین معاملات مختلف توزیع شده تا ریسکها به بهترین شکل مدیریت شوند.
سخن پایانی
قراردادهای CFD یکی از جدیدترین ابزارهای مالی است که در سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. این قراردادها شما را مالک دارایی نمیکند اما شما میتوانید از حرکت قیمت سود کسب کنید.
قراردادهای CFD به شما امکان میدهد که از اهرمهای بالا استفاده کنید؛ اما این اهرم بالا اگرچه جذاب به نظر میرسد، میتواند منجر به زیانهای جبران ناپذیری برای شما شود. بنابراین هنگام استفاده از آن مطمئن شوید که عملکرد آن را به خوبی درک میکنید.