بروکرهای فارکس دو قیمت متفاوت را برای یک جفت ارز برای شما نمایش میدهند این دو قیمت، قیمت Bid و Ask هستند.
یکی از اولین مفاهیمی که یک معاملهگر تازهکار در بازار فارکس با آن روبرو میشود، قیمت پیشنهادی (Bid)، قیمت درخواستی (Ask) و اسپرد معاملاتی (Dealing Spread) است. از آنجایی که بیشتر معاملات خرد فارکس در بروکرهای بدون کمیسیون انجام میشود، اسپرد معاملاتی اصلیترین هزینه انجام معامله در بازار اسپات فارکس محسوب میشود.
هنگامی که یک معاملهگر ارز با قیمتگذاری یک بروکر یا بازارساز، معاملهای باز میکند، معمولا بدین معناست که برای باز یا بسته کردن موقعیت معاملاتی دلخواه، چند پیپ هزینه پرداخت میکند.
اسپرد spread چیست؟
Bid قیمتی است که شما در آن قیمت میتوانید یک جفت ارز را بفروشید و Ask قیمتی است که میتوانید وارد معامله خرید شوید. تفاوت این دو قیمت را اسپرد میگویند. همچنین به عنوان اسپرد bid/ask شناخته میشود. این تفاوت قیمت کارمزد معاملات شماست که باید پرداخت کنید.
به تفاوت قیمت ask و bid اسپرد گفته میشود. اسپرد همان کارمزدی است که برای معاملات باید پرداخت کنید.
به عنوان مثال در تصویر زیر قیمت Ask عدد 1.20156 و قیمت Bid عدد 1.20153 است تفاوت این دو قیمت اسپرد میباشد که در اینجا اسپرد عدد 0.3 پیپ است.
اسپرد= قیمت Bid – قیمت Ask
اسپرد در معاملات فارکس چگونه محاسبه میشود؟
اسپرد معمولاً با پیپ PIP اندازهگیری میشود که کوچکترین واحد حرکت قیمت یک جفت ارز است.
برای بیشتر جفت ارزها، یک پیپ برابر است با 0.0001
جفت ارزهایی مانند ین ژاپن دارای دو عدد اعشار هستند. به عنوان مثال وقتی برای جفت ارز USDJPY قیمت Ask/Bid عدد 110.00/110.04 باشد اسپرد برای آن 4 پیپ خواهد بود.
شناخت اسپرد معاملاتی و اسپرد در بازار فارکس
اسپرد معاملاتی که در قیمتگذاریهای بازارسازهای فارکس قابل مشاهده است؛ به عنوان اختلاف بین قیمت پیشنهادی (Bid) و قیمت درخواستی (Ask) یک جفتارز شناخته میشود. قیمت Bid نرخ تبادلی است که بازارساز با آن، جفتارز مربوطه را میخرد، درحالی که قیمت Ask نرخ تبادلی است که بازار ساز جفتارز را میفروشد.
برای مثال، تصویر زیر که از پلتفرم متاتریدر تهیه شده است، اسپرد معاملاتی جفتارز EUR/USD را در ترمینال معاملاتی نمایش میدهد. دقت کنید که نرخ تبادل Bid که معاملهگر با آن فروش جفتارز را انجام میدهد، روی عدد 1.05716 قرار دارد. درحالی که نرخ تبادل Ask که معاملهگر با آن میتواند جفتارز را خرید کند، برابر با 1.05733 است. اسپرد معاملاتی، اختلاف بین این دو نرخ تبادل است که با تفریق قیمت Bid از قیمت Ask، محاسبه میشود. در این مثال اسپرد معاملاتی برابر 0.00017 یا ۱.۷ پیپ است.
بازارسازهای حرفهای فارکس و بروکرهای آنلاین، معمولا با بالا بردن اسپرد معاملاتی که توسط بازار بین بانکی فارکس در اختیار آنها قرار گرفته است، کسب درآمد میکنند. این قابلیت برای آنها این امکان را فراهم میکند تا موقعیتهای باز معاملاتی خود را ببندند و یا موقعیتهای خود را در یک نرخ تبادل مطلوب فعال کنند.
اصولا، بازارساز هرچقدر بیشتر بتواند موقعیتهای یک مشتری را با موقعیتهای سایر مشتریان جفت کند، میتواند از اسپرد معاملاتی، سود بیشتری بدست آورد. البته اگر بازار در زمان انجام دستور دارای نوسانات شدیدی بر خلاف موقعیت درخواستی معاملهگر بشود، آنها متحمل ریسک نیز میشوند.
دستکاری اسپرد معاملاتی جفتارز فارکس
بازارسازهای حرفهای ممکن است براساس دیدگاهی که از حرکات بازار در آینده نزدیک دارند، اسپرد معاملاتی را بالاتر یا پایینتر ببرند. علاوه بر این، گاهی اوقات بازارسازها، پس از پیشبینی اینکه مشتری براساس فعالیتهای گذشته، موقعیتهای معاملاتی مشابه و شرایط حاکم بر بازار قرار است چه کاری را انجام دهد، با دستکاری عمدی اسپرد حرکت بعدی مشتری را متوجه میشوند.
در عمل، این فرآیند پیشبینی تصمیمیات مشتری (خواندن ذهن مشتری) بدین معناست که اگر بازارساز تصور کند که مشتری یک فروشنده است، در این شرایط مطابق انتظار مشتری، یک اسپرد معاملاتی کم نمایش میدهد ولی قیمت اصلی را به سمت پایینتر از حالت معمول خود، دستکاری میکند. اگر مشتری معامله کند، بازارساز قابلیت خرید آن موقعیت را با یک نرخ تبادل بهتر از بازار بین بانکی دارد.
متقابلا اگر بازارساز تصور کند که مشتری خریدار است، اسپرد معاملاتی کم را بالاتر از قیمت عادی بازار جابجا میکند. اگر مشتری از معامله منصرف شود؛ بازارساز میتواند آن موقعیت را حتی با نرخ تبادل سودآورتری به مشتری بفروشد.
چه چیزی مقدار اسپرد معاملاتی فارکس را تعیین میکند؟
مقدار اسپرد معاملاتی که توسط یک بروکر یا بازارساز نمایش داده میشود، به چندین عامل بستگی دارد. اول از همه جفتارز مورد نظر است، به این دلیل که جفتارزهای مختلف، متوسط اسپرد معاملاتی متفاوتی نیز دارند.
به طور کلی بیشتر جفتارزهای نقدشونده مثل EUR/USD و USD/JPY، معمولا اسپرد معاملاتی کمتری دارند. دلیل این امر آنست که این جفتارزها بیشترین تعداد بازارسازهای فعال را دارند که در هر روز کاری، حجم معاملاتی قابل توجهی را در این جفتارزها انجام میدهند و این معاملهگران برای جذب مشتری، با نمایش اسپردهای معاملاتی کوچکتر، با یکدیگر رقابت میکنند.
در یک بازار با حجم معاملاتی بالا، معمولا اسپرد معاملاتی کاهش مییابد، زیرا این امر نشان میدهد که معاملهگران بیشتری به عنوان خریدار و فروشنده، در این بازار فعالیت میکنند. این اتفاق برای بازارساز، احتمال پیدا کردن خریداران و فروشندگان را در یک زمان مشخص بالا میبرد.
همچنین، هنگامی که معاملهگران بیشتری تمایل به خرید دارند، نرخ تبادلی که برای یک جفتارز مشخص میشود افزایش مییابد، زیرا بازارسازها پیشنهادات خود را بالا میبرند تا نشان دهند که تمایل بیشتری به خرید نسبت به فروش دارند و بدین صورت ریسک معاملات خود را کاهش میدهند. هنگامی که معاملهگران بیشتری به فروش یک جفتارز متمایل باشند، نرخ تبادل کاهش مییابد زیرا بازارسازها موقعیتهای فروش مشتریان را میخرند و بنابراین پیشنهادات خود را کاهش میدهند.
در بازارهای پر حجم مانند بازار فارکس که همزمان فعالیتهای خرید و فروش فراوانی انجام میشود، این وضعیت منجر به افزایش همزمان قیمتها و کاهش پیشنهادات میشود که طبیعتا اسپرد معاملاتی مشاهده شده در بازار را کاهش میدهد.
این پدیده به توضیح اینکه چرا اسپرد معاملاتی در بازار پر حجم فارکس، در مقایسه با بسیاری از بازارهای مالی دیگر بسیار کوچکتر است، کمک میکند. این واقعیت را نیز باید در نظر داشت که معمولا در معاملات خردهفروشی فارکس، هیچ شکل دیگری از کمیسیون دریافت نمیشود که به جبران ریسکی که بازارساز به عهده میگیرد، کمک کند.
از سوی دیگر، عوامل دیگری میتوانند بر اسپرد معاملاتی که برای یک جفت ارز قیمتگذاری شده است، تأثیر بگذارند و حتی آن را تغییر دهند. علاوه بر حجم معاملات، این عوامل شامل مواردی مانند نقدینگی بازار و حضور سایر بازارسازهای فعال، برای قیمتگذاری و در نتیجه رقابت برای جذب مشتری میشود.
مورد مهم دیگری که بر اسپرد معاملاتی فارکس که توسط بازارسازان و کارگزاران اعمال میشود، تأثیر میگذارد، سطح کنونی نوسان است. این امر ارتباط نزدیکی با ریسک تغییرات شدید قیمت دارد که بر میزان اسپرد معاملاتی اثرگذار است؛ زیرا بازارسازهایی که قیمتها را در یک بازار نوسانی قیمتگذاری میکنند، ریسک بیشتری را در انجام این کار متحمل میشوند، بنابراین اسپردهای بیشتری را برای جبران ریسک، نمایش میدهند. اگر بازارسازها به دلیل موجهی، انتظار حرکات ناگهانی و شدید قیمت را داشته باشند، اسپرد معاملاتی مستعد افزایش است؛ مانند نوسانات شدید بازار که اغلب هنگام انتشار دادههای کلیدی اقتصادی شکل میگیرد و بر اسپرد معاملاتی تأثیر میگذارد.
یک مثال از دادههای اقتصادی موثر بر اسپرد معاملاتی، گزارش اشتغال بخش غیر کشاورزی (NFP) است. انتشار این دادههای کلیدی میتواند به سرعت و به طور قابل توجهی بر ارزش جفتارزهایی که شامل دلار آمریکا است، تأثیر بگذارد. به ویژه اگر عدد مشاهده شده، اختلاف قابل توجهی با عدد مورد انتظار تحلیلگران بازار داشته باشد.
مثال دیگری از یک وضعیت که ممکن است باعث افزایش اسپرد معاملاتی فارکس شود، نتیجه یک انتخابات سیاسی پیشرو و یا یک رفراندوم ملی مانند برگزیت است. چنین رویدادهای خبری میتواند به طور قابل توجهی ارزش نسبی ارز مربوطه را تحت تأثیر قرار دهد و اغلب منجر به نوسانات بزرگی در نرخ تبادل میشود که قیمتها را برای بازارساز بسیار پر ریسک میکند.
اسپرد معاملاتی معمول در جفتارزهای فارکس
از آنجایی که هر جفتارز، اسپرد معاملاتی خاص خود را دارد، این امر میتواند به معاملهگری که میزان اسپرد معاملاتی برای وی از اهمیت بالایی برخوردار است، کمک کند که تشخیص دهد کدام جفتارز کمترین اسپرد را دارد.
در بازار بین بانکی، برخی از بازارسازهای حرفهای یک اسپرد معاملاتی ثابت برای جفتارزهای اصلی تعیین میکنند؛ به عنوان مثال دو پیپ برای یک میز معاملاتی خاص تعیین میشود. نمایندگان خدمات مشتری که اداره میز معاملات را بر عهده دارند، هنگام اعلام قیمت به مشتریان خود، معمولا این اسپرد معاملاتی را به سه پیپ افزایش میدهند.
برای بررسی اسپرد معاملاتی که توسط بروکرهای فارکس دریافت میشود، از جدول زیر که شامل یک فهرست از قیمتهای پیشنهادی و درخواستی در بازار و اسپرد معاملاتی در تاریخ 22 فوریه 2017 میشود، استفاده شده است. نرخهای تبادل و اسپردهایی که نمایش داده شده، برای همه جفت ارزهایی است که توسط بروکر آنلاین فارکس Oanda تعیین شده است. این بروکر معمولاً با مشتریان خرد فارکس سر و کار دارد.
اگر یک معاملهگر فارکس به معامله یک جفت ارز خاص تمایل داشته باشد، یک ایده بسیار خوب برای آنها این است که ابتدا تحقیق کنند که آیا اسپرد معاملاتی ثابت یا متغیر در آن جفتارز، برای سودآوری استراتژی معاملات آنها مناسب است یا خیر.
کدام معاملهگران به کمترین اسپرد معاملاتی نیاز دارند؟
به طور کلی، معاملهگران فارکس که فعالیت معاملاتی بیشتری دارند، برای افزایش سود خود، به کوچکترین اسپرد معاملاتی نیاز دارند، زیرا هر چقدر هزینه بیشتری برای اسپرد معاملاتی پرداخت کنند، این پول از سود نهایی آنها کم میشود. این دسته شامل معاملهگرانی میشوند که بر اساس استراتژی اسکالپ، تریدهای روزانه، معاملات الگوریتمی یا سایر استراتژیهای پرحجم اقدام به معامله میکنند. لازم به توضیح است که این استراتژیهای معاملاتی شامل ورود و خروج منظم از بازار فارکس هستند.
اما آن گروه از معاملهگرانی که به ندرت معامله میکنند و یا به دنبال موقعیتهای بلندمدت هستند، معمولاً نسبت به مقدار اسپرد معاملاتی حساس نیستند. دلیل این امر آنست که آنها نسبت به مقدار اسپرد معاملات، حرکات بسیار بزرگتری را پیشبینی میکنند؛ بنابراین میزان اسپرد معمولا تأثیر کمی بر سود نهایی آنها دارد.
انواع اسپرد معاملاتی فارکس
هنگام استفاده از یک استراتژی که میزان اسپرد معاملات در آن از اهمیت بالایی برخوردار است، باید از نوع اسپردی که بروکر به شما ارائه میدهد، آگاه باشید. در ادامه، رایجترین انواع اسپرد معاملاتی فارکس که توسط بروکرها پیشنهاد میشوند، فهرست شده است:
- اسپرد ثابت
بدین معنی است که تفاوت بین قیمت پیشنهادی و قیمت درخواستی اسپرد معاملات که توسط بروکر ارائه میشود، فارغ از شرایط فعلی بازار، ثابت خواهد ماند. این نوع از اسپرد اغلب توسط بروکرهای فارکس برای حسابهایی که به صورت خودکار معامله میشوند، پیشنهاد میشود تا معاملهگر دقیقا بداند که هنگام ورود و خروج سیستم معاملاتی الگوریتمی آنها، چه مقدار اسپرد را انتظار داشته باشد.
اسپرد ثابت تعمیم یافته
این نوع اسپرد معاملاتی بدین معنی است که بخشی از اسپرد معاملاتی از قبل تعیین شده است، با این حال بخش دیگر میتواند بسته به شرایط بازار توسط کارگزار تنظیم شود.
اسپرد متغیر
این نوع اسپرد بسته به شرایط بازار از نظر مقدار متفاوت خواهد بود. اسپردهای متغیر زمانی که بازار آرام است، کمتر میشوند و زمانی که بازار به طور فعال در حال نوسان است، بیشتر میشوند. این نوع اسپرد شرایط بازار را با دقت بیشتری منعکس میکند، اما در محیط معاملاتی معاملهگر به عنوان یک عنصر عدم اطمینان در نظر گرفته میشود که میتواند بر سودآوری آنها تأثیر منفی بگذارد.
انتخاب بروکری که بهترین اسپرد را ارائه میکند
پیش از انتخاب یک بروکر فارکس برای انجام معاملات، هر معاملهگر فارکس ابتدا باید مشخص کند که پهنای اسپرد برای معاملات ارزی آنها چقدر اهمیت دارد. برخی از معاملهگران، استراتژیهایی را بکار میبرند که به اسپرد بسیار حساس هستند، در حالی که برخی دیگر استراتژیهایی دارند که اسپرد معاملاتی تاثیری در عملکرد آنها ندارد.
اگر میزان اسپرد برای معاملهگر از اهمیت کمتری برخوردار باشد، احتمالا هر بروکر معتبر و تایید شدهای که اطلاعات تحلیلی خوب و یک پلتفرم معاملاتی پایدار ارائه دهد، مناسب به نظر میرسد. از سوی دیگر، اگر پهنای اسپرد معاملاتی برای سودآوری استراتژی مورد نظر معاملهگر بسیار اهمیت داشته باشد، وی باید زمان قابل توجهی را صرف کند تا بروکری که بهترین اسپردها را در جفت ارزها پیشنهاد میدهد، انتخاب کند.
همچنین نکته مهم دیگر این است که اسپرد واقعی بروکر فارکس میتواند در عمل بسته به شرایط حاکم بر بازار و عوامل ریسک معاملات، در زمانهای مختلف، متفاوت باشد. برخی از بروکرهای آنلاین، اسپرد معاملاتی ثابت را برای جفتارزهای اصلی ارائه میدهند که اگر معاملهگر یک استراتژی معاملاتی حساس به پهنای اسپرد داشته باشد، این میتواند یک ویژگی عالی برای او محسوب شود.
بررسی وبسایت رسمی هر بروکر، یک راه عالی برای تعیین نوع اسپرد معاملاتی آن بروکر است. یک وبسایت دیگر که برای مقایسه اسپرد معاملاتی کنونی و تاریخی از بروکرهای مختلف فارکس میتواند بسیار مفید باشد، fxintel.com است.
هنگامی که بهترین بروکر فارکس شناسایی شد، گام بعدی افتتاح یک حساب دمو برای تایید اسپرد معاملاتی آن بروکر است. سپس، اگر تمام شرایط رضایتبخش بود، میتوانید یک حساب واقعی با سرمایه کم باز کنید تا بررسی کنید که آیا اسپرد معاملاتی حساب واقعی با اسپرد معاملات حساب آزمایشی مطابقت دارد و یا خیر. اگر بروکر معتبر به نظر میرسد و تمام معیارهای مورد نظر برای یک بروکر مطلوب را دارد، تنها در این صورت عاقلانه است که سرمایه حساب معاملاتی خود در آن بروکر را افزایش دهید.