معاملهگران ارزهای دیجیتال از شاخصهای زیادی برای تحلیل قیمتها کمک میگیرند که یکی از مهمترین آنها دامیننس بیت کوین (BTC.D) است. دامیننس بیت کوین نشان میدهد که چه مقدار از مارکتکپ (MarketCap) کل ارزهای دیجیتال به بیتکوین اختصاص دارد. این شاخص از تقسیم ارزش بازار بیتکوین بر مجموع ارزش بازار تمام ارزهای دیجیتال محاسبه میشود. این معیار به فهم بهتر وضعیت کلی بازار کمک میکند و دیدگاههایی درباره شرایط کنونی بازار ارائه میدهد. در ادامه قصد داریم سه استراتژی معاملاتی که از طریق بررسی شاخص دامیننس انجام میشوند را شرح دهیم.
استراتژی اول: شناسایی چرخههای بازار با دامیننس بیت کوین
دامیننس بیت کوین یکی از معیارهای مهم برای شناخت چرخههای بازار ارز دیجیتال است. این شاخص، نشان میدهد بازار در یک چرخه صعودی (Bull) یا نزولی (Bear) قرار دارد. در پایین توضیح دقیقتری در مورد رابطه دامیننس و چرخه بازار خواهیم داد:
افزایش دامیننس بیت کوین = تمرکز بر بیت کوین
وقتی دامیننس بیت کوین (BTC.D) افزایش پیدا میکند، این نشان میدهد که سرمایهگذاران به بیت کوین علاقه بیشتری نشان میدهند. این مرحله معمولا در اوایل بازار صعودی یا در شرایط نزولی رخ میدهد. زمانی که دارایی سرمایهگذاران به سمت بیت کوین حرکت میکند با افزایش دامیننس مواجه هستیم. این افزایش ممکن است نشانگر دو چیز باشد؛ یا قیمت بیت کوین به زودی وارد کانال صعودی میشود یا سرمایهگذاران بهعنوان یک دارایی امن در بازار نزولی، اقدام به خرید BTC میکنند.
کاهش دامیننس بیت کوین = پتانسیل آلتسیزن (Altseason)
کاهش در دامیننس بیت کوین نشاندهنده این است که سرمایه از بیت کوین خارج شده و به سمت آلتکوینها میرود. در این شرایط، پتانسیل شکلگیری آلتسیزن بهوجود میآید. آلتکوینهایی که دارای جامعه و پروژه قدرتمند هستند، در این مرحله رشدهای انفجاری را تجربه میکنند.
مثال واقعی: بازار صعودی و آلتسیزن در سال 2021
در بازار صعودی سال 2021، دامیننس بیت کوین افزایش چشمگیری داشت، چرا که قیمت بیت کوین از ۲۰,۰۰۰ دلار به ۶۴,۰۰۰ دلار رسید. زمانی که بیت کوین در محدوده ۵۰,۰۰۰ تا ۶۰,۰۰۰ دلار به تثبیت رسید، آلتکوینها شروع به جذب توجه کردند. این روند منجر به یک فصل بزرگ آلتکوینها در ماه مه ۲۰۲۱ شد. در این دوره، ارزهای اتریوم (Ethereum)، سولانا (Solana) و دیگر آلتکوینهای بزرگ شاهد رشد چشمگیری بودند.
استراتژی دوم: تحلیل رابطه دامیننس و حجم معاملات
با ترکیب دادههای دامیننس و حجم معاملات میتوانیم تصویر دقیقتری از عملکرد بازار ارزهای دیجیتال داشتهباشیم. بهطورکلی، اگر حجم بازار کلی افزایش یابد و درعینحال دامیننس بیت کوین ثابت بماند، نشاندهنده رشد همزمان ارزش بیتکوین و آلتکوینها است. اما اگر افزایش حجم کلی بازار همراه با رشد دامیننس بیت کوین باشد، نشان میدهد که سرمایه بهجای آلتکوینها بیشتر به سمت بیت کوین جریان پیدا کرده است.
اگر حجم بازار و دامیننس بیت کوین هر دو کاهش داشته باشند، نشاندهنده خروج سرمایه از کل بازار ارزهای دیجیتال است، در چنین شرایطی کل بازار دچار نزول میشود اما کاهش قیمت آلتکوینها ملموستر خواهد بود. در حالت آخر، حجم بازار کاهش یافته و دامیننس بیت کوین افزایش پیدا میکند که نشاندهنده خروج سرمایه از آلتکوینها و انتقال آن به بیتکوین است. این شرایط نیز در بازارهای خرسی (Bearish)، قابل مشاهدهاست.
استراتژی سوم: استفاده از واگرایی در دامیننس بیت کوین
واگرایی در دامیننس بیت کوین زمانی رخ میدهد که تغییرات قیمت بیت کوین و دامیننس با یکدیگر همخوانی نداشته باشد. به عبارت دیگر، در شرایطی که قیمت بیت کوین در حال افزایش یا کاهش است و دامیننس در جهت مخالف حرکت میکند، «واگرایی» اتفاق میافتد.
واگرایی مثبت دامیننس بیت کوین
در این حالت، دامیننس بیت کوین افزایش مییابد اما قیمت بیت کوین، دچار کاهش شده یا ثابت باقی میماند. چنین وضعیتی نشان میدهد که سرمایهگذاران ترجیح میدهند، سرمایه خود را از آلتکوینها و استیبلکوینها خارج کرده و به خرید بیت کوین اختصاص دهند. این وضعیت معمولا در بازارهای نزولی دیده میشود.
واگرایی منفی دامیننس بیت کوین
در چنین حالتی، قیمت بیت کوین در حال افزایش است اما دامیننس بیت کوین کاهش مییابد. این وضعیت نشاندهنده عملکرد بهتر آلتکوینها است. این نوع واگرایی معمولا در بازارهای صعودی رخ میدهد.
مزایا و معایب استفاده از دامیننس بیت کوین در ترید
این شاخص بسیار کاربردی است اما به تنهایی نمیتواند سیگنالهای ورود و خروج دقیقی به شما بدهد. موارد زیر از جمله کلیدیترین مزایا و معایب شاخص تسلط بیت کوین هستند:
مزایای استفاده از دامیننس بیت کوین
آگاهی از تسلط بیتکوین بر بازار: با توجه به نقش بیتکوین بهعنوان رهبر بازار کریپتو، آگاهی از میزان تسلط آن به ما کمک میکند تا روند قیمت را بهتر درک کنیم.
سادهسازی بررسی ارزش بازار: بررسی کل ارزش بازار (مارکتکپ) ارزهای دیجیتال چالشبرانگیز است. دنبال کردن ارزش بازار بیتکوین و شاخص دامیننس آن میتواند تصویری کلی از جهتگیری احتمالی بازار ارائه دهد.
معایب استفاده از دامیننس بیت کوین
جاری شدن سرمایه به سمت استیبلکوینها: یکی از سیگنالهای اشتباهی که ممکن است از این شاخص دریافت کنید، کاهش دامیننس و جاری شدن آن سمت استیبلکوینها است. این شرایط بیشتر هنگام افزایش ترس در بازار بهوجود میآید. برای رفع این معضل بهتر است همیشه دامیننس تتر را نیز مورد بررسی قرار دهید.
ابزارهای پیشنهادی برای تحلیل دامیننس بیت کوین
در ادامه لیستی از منابع و ابزارهای پیشنهادی ارائه شده است که میتوانید برای پیگیری لحظهای تسلط بیتکوین از آنها استفاده کنید:
- نومیکس (Nomics): این پلتفرم آمار متنوعی از ارزهای دیجیتال ارائه میدهد و اطلاعات مرتبط با بیتکوین و سایر کوینها را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- بیتکوین دات کام (com): مجموعهای از ابزارهای آنلاین، از جمله کاوشگرهای بلاکچین، برای بررسی فعالیتهای شبکه بیتکوین در این وبسایت قابل دسترسی است.
- کوین گکو (CoinGecko): یک برنامه دسکتاپ برای سیستمعاملهای مک و ویندوز که اطلاعات لحظهای ارزهای دیجیتال را نمایش میدهد.
- چینانلیسیس (Chainalysis): این پلتفرم دادههای بلاکچین ارائه میدهد و بینشهایی درباره ارزهای دیجیتال ارائه میکند که اغلب توسط معاملهگران استفاده میشود.
- کوینمارکتکپ (CoinMarketCap): یک پلتفرم محبوب برای ردیابی قیمتها، رتبهبندی ارزها در صرافیها و مشاهده جفتهای معاملاتی.
آیا دامیننس بیت کوین شاخص مناسبی برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است؟
شاخص تسلط بیتکوین میتواند بهعنوان یک شاخص تحلیلی مورد استفاده قرار گیرد اما نباید تنها به آن تکیه کرد. بهتر است این شاخص همراه با سایر ابزارها و در چارچوب روندهای کلی بازار تفسیر شود. همانطور که پیشتر گفته شد، افزایش محبوبیت استیبلکوینها بهعنوان روشی برای ذخیره سرمایه میتواند این شاخص را منحرف کند. چراکه برخی سرمایهگذاران برای کاهش اثرات نوسانات بازار، بهجای خرید بیتکوین، داراییهای خود را در تتر (USDT) یا یواسدی کوین (USDC) ذخیره میکنند. در چنین شرایطی، کاهش دامیننس بیتکوین، خبر از افزایش قیمت آلتکوینها نمیدهد.